3 gode rutiner for børn, morgen, eftermiddag og aften.

Forventnings afstemning

At gode rutiner for børn kan være en lang process, men jeg vil i dette indlæg videregive noget af det vi har gjort. Noget af det vigtigste for mig, har været at finde ud af, hvad jeg kan forvente af mine børn. Jeg har i perioder haft lidt for høje forventninger til mine børn og i bund og grund kommer det af, at jeg har været en smule overbelastet. Jeg har ubevidst forsøgt at give “aben videre” og forventet at de kunne mere. Men i bund og grund er det endt med, at de intet gjorde fordi det var for stor en opgave for dem.

Gør det nemt for dem

Mine børn er 8 og 11 år. I den alder er der rutiner der er blevet indgroet i dem. F. eks. ved de godt hvad de skal når jeg beder dem om at gøre sig putteklar og de ved også at der ikke er skærmtid om morgenen, før de er klar, hvilket selvfølgelig er en stor hjælp. Der er dog ting jeg begynder at forvente af dem, men som ikke helt lykkedes, derfor valgte jeg at lave 3 overskuelige lister med rutiner. Jeg delte listerne op i morgen, eftermiddag og aften og de er gældende i hverdagene. For syns skyld gjorde jeg dem lidt pæne at se på og har hængt dem centralt i vores gang, så jeg nemt kan sige “har du gjort alt på listen?”. Nedenfor kan du se lidt om hvad opgaverne indebære og hvis du syntes det kunne passe godt ind hos jer, så har jeg vedhæftet dem til download også.

Morgen rutinen

 • Tage tøj på
 • Spise morgenmad
 • Vaske ansigt og tage deo på
 • Børste tænder og hår
 • Pakke taske (madpakke, drikkedunk, Cromebook osv.)

Morgen rutinen er meget specifik, da hverken jeg eller børnene er særligt oplagte om morgenen og det er derfor vigtigt at det er tydeligt hvad de skal og de kan læse det selv.

Eftermiddags rutinen

 • Tømme taske (for madpakke og lign.)
 • Lave lektier
 • Ligge rent tøj på plads (jeg har som regel lagt noget sammen til dem)
 • Pakke taske (korrekte bøger til dagen efter)

Punktet med at ligge rent tøj på plads vil jeg gerne udspecificere lidt, da det herhjemme er tydeligt at der er forskel på vores børn. Måske det er alderen der spiller ind der, hvad ved jeg. I hvert fald har jeg lagt deres rene tøj sammen og lagt det på deres senge, så de selv kan ligge det i skabet. Jakob på 11 gør det uden problemer, men Iben på 8 kan bedst overskue det, hvis jeg har lagt det i bunker efter hvad det er. Måske man så tænker om det så overhovedet hjælper mig, men det hele er en lærrings process og med tiden er mit mål at jeg bare kan ligge deres rene tøj i en bunke, så de selv ligger det sammen (man kan jo håbe).

Aften rutine

 • Ligge tøj frem til dagen efter
 • Lade elektronik
 • Rydde op på værelset
 • Sortere vasketøj (det beskidte de tager af)
 • Putteklar (tandbørstning, bad, tisse af osv.)

Aftens rutinen er stadig den mest krævende og jeg må ærligt indrømme den ikke altid bliver håndhævet. Det punkt der halter mest er oprydningen og det må jeg indrømme de nok ikke har fra fremmede. Men jeg må også indrømme at det ville være en kæmpe gevinst hvis jeg kunne give dem den rutine med videre i deres voksenliv, for den har jeg i den grad manglet og kæmper stadig med.

Måske i kan bruge ovennævnte som inspiration, men jeg vil også lige sige at alle børn og familier er forskellige, så hvad der fungere for os fungere ikke nødvendigvis for andre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *